公司係咁就好啦




Zappos - 快樂工作的員工聚集地

Zappos 從一間網絡鞋店起家,在八年之間 (1999-2007)銷售額升至八億美元。這間企業不但為,全球其中一間最大的網絡鞋店,更成為從2009年起連續8年,成為全美國百大最適合工作的企業。



Dcard:如何完美雲端管理員工(下)

上一篇(【公司係咁就好啦】Dcard:如何完美雲端管理員工(上))提到僱員僱主雙方需要有一定互信關係,才能成功雲端管理員工。Dcard亦采用了OKR績效管理方法,讓員工更了解公司方向。



Dcard:如何完美雲端管理員工(上)

雲端管理聽得多,經常用於文件管理,但原來人事管理都可以雲端處理!疫情令在家工作模式在本港變得普及,亦令企業思考如何遠程管理員工。最近再次進入在家工作潮,如果公司想知如何管理在家工作的員工,就繼續看下去吧!



全球最佳職場系列: 23年長勝將軍 - SAS賽仕

SAS賽仕已經連續23年登上Forture 「最佳職場」排行榜。作為全球最佳僱主的長勝將軍,SAS賽仕會代入員工角度制定適切的福利制度,亦會就情況作調整。
面對武漢肺炎,正常雇主會叫員工先放無薪假,好雇主會與員工一齊共患難,讓他們在家工作。咁最佳僱主又會做甚麼?





Motorola - 滿足員工每個需要

馬斯洛的需求層次理論將人類需求分成五大類,而Motorola的內部激勵策略亦可以用此理論作分類,滿足一層又一層的需求,最後令員工達到自我實現,在工作上找到個人價值。



跟住Twitter永遠Home office

疫情帶起 Work from home (在家工作),我估一班打工仔應該相當開心,因爲既節省坐車時間,又唔洗比人長期監視住,網上甚至有人話要減人工換Home office!但經過「行山銀行」事件,老細們已經覺得同事 Work from home 姐係扮工,無任何工作成果。所以5月起,本地疫情緩和,公司都開始陸續叫同事返office開工。



無為而治的Google

Google作為全球最佳僱主,連續八年創造出最佳職場環境,原來係以一個無為而治的態度管理五萬多個人才,究竟Google係如何「不管理」員工?





客人和員工的地位不分高低-The Ritz-Carlton Hotel

一枚打工仔曾經在一間五星級酒店的扒房做侍應,當時有唔少人睇唔起從事酒店業和航空業嘅職員,無理取鬧,故意辱駡嘅情況屢見不鮮。但公司講究服務質素,員工只可以咬牙吞下惡氣。每次遇到或者見到呢種場面,一枚打工仔都會覺得好委屈,點解服務人員就注定係地位低,唔會被人尊重。時間一長,幾多熱情鬥志都會慢慢消磨乾淨。



員工第一,客人第二的航空公司?-從未解雇員工的美國西南航空

「客人就係上帝!」不論餐飲業、服務業等基乎所有行業都要視消費者為主人,服務要周到,先可以避免投訴。否則,輕則要賠償,重則就飯碗都不保!未料竟然有屬於服務性行業的航空公司打破慣例,將員工感受放到首位?員工一般唔係都係食物鏈最低層咩?一枚打工仔都好疑惑,究竟呢間係咩公司,可以做到「員工第一,客人第二」?


Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.



%d 位部落客按了讚: