資深員工





混亂,充滿雜物,骯髒,辦公室

網友打開飯盒全部都係蟻 | 7種辦公室污糟邋遢同事

打開嗰飯盒全部都係螞蟻,想像都覺得可怕。食個飯姐,俾人抖下好無,大佬啊。老實講,平時返工辛苦都算,有啲同事可唔可以俾啲自覺,唔好咁污糟邋遢,見到真係好礙眼。係咪想我當面開片呢?



4D3A方法教你擺脫西上司,向職場PUA說不

老闆美化榨壓,幻想迷惑你心智
上司惡意打壓,精神霸凌超壓抑
派系勾心鬥角,下屬求不被犧牲
體制死板僵硬,人人麻木不自知
人人事不關己,出頭份子成異類



五招教你避免職場達克效應

升職加薪是一眾打工仔的夢想,但你有否曾覺得落力為公司好,依然得不到分數呢?升職通通無你份,那些你認為能力欠奉的同事卻步步高升,平步青雲。如果有,請你先檢視自己有否陷入了「達克效應」。






點解我日日反思都係好似無好過(下)

唔開心 –> 諗邊度出現問題—睇資料/心得 –> 發現問題 –> mark係planner提自己 –> 頭幾日做到 –> 完 –> 有日突然醒起 –> 唔開心–> 不斷循環。
上一篇主要分析反思初期常見嘅問題,今日講嘅3個重點就會圍繞之後行動嘅部分。



回顧Simon Sinek 有關偉大領導者的演說重點

激勵演說家Simon Sinek 生於1973年,於2009年發表黃金圈法則而成名,他曾於2017年成為世界最具影響力的50位思想家之一。他的演講以企業管理為主,深受一眾大企業管理人的青睞,往往是企業演說的熱門人選。今次,讓我們透過他過往的演說,套入千禧世代在職場上的習慣洞察,來看看所謂的黃金圈法則是甚麼?領導是否要為員工工作缺乏熱情負上責任?



同事唔肯幫手,自己做到冇得抖

「初初入職,乜都唔識。」
作為職場新人,工作上總會遇到不少困難的地方,尋求同事幫忙本是合理,但同事卻用千百種藉口推搪,你甚至乎會想是不是自己人緣不好,為何別的同事又會互相幫忙呢?不,其實請求別人幫忙也是有技巧的。



跟同事開會像是雞同鴨講

跟同事開會像是雞同鴨講
大家試過這樣的經歷嗎?
自己特意騰出時間跟同事進行迷你會議,結果用了接近一個小時,還是沒有任何結論。過程就像是雞跟鴨講,各説各話,顯然不是一種有效的對話。
會議的目的不只讓大家交流想法,而是再散亂的觀點中找出共識,擬出一個符合大部分同事期望的方案,再進行微調整。
小編整理了以下4點,讓大家的會議變得高效!會議的目的不只讓大家交流想法,而是再散亂的觀點中找出共識,擬出一個符合大部分同事期望的方案,再進行微調整。






為甚麼沒人在聽我說話啦?4個要點你真的做好了嗎?

你有以下的經歷嗎?明明你花了很多時間準備內容,但上司總是皺眉表示理解不了你的內容主旨嗎?明明很認真地表達自己的想法,同事卻滿臉不耐煩,叫停你的分享嗎?明明已經交代了所有的細節,對方卻重複發問一樣的問題嗎?如果你堅信自己的專業知識沒有出錯,那大概是你的表達能力有所不足。



試下改變思維,你可能見到工作的新面貌

唔知大家平時會唔會咁諗:每日都抱怨返工辛苦到嘔,但每日都係要仆去返工。用句歌詞總結就係:「活像受罪但是又離不開」。多數人都會定義工作為一定要做但根本唔想做,甚至做完更加唔開心嘅嘢。但返工係咪注定係一件痛苦嘅事呢? 可以如何理解自己工作。


Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.




%d 位部落客按了讚: