「厭世代」進駐職場(二)

「厭世代」進駐職場(二)

上一篇(【打工仔想講幾句】「厭世代」進駐職場(一))同大家討論過「厭世代」點解會出現,本篇會同大家討論點樣擺脫厭世。究竟思維同埋行動應該點調整先可以厭而不棄?

老實講小編相信一點:選擇權永遠在自己。夾硬灌輸觀念,指點其他人去路,只是一種枷鎖。不過如果你想改變,但苦惱唔知點樣改變,你可以繼續睇落去。

大家可以從個人層面出發,試下咁樣思維同埋行動,同小編一齊脫離「厭世代」!

| 積極生活思維

首先你要改變下諗法!聽到呢到,大家可能想鬧人:如果思維變到,我仲會厭世咩?

會啊。調整思維不是讓厭世的變得不厭世,而是:好啦,世界就是有啲shxt,生活有啲抖唔到氣啦,所以下一步,我們應該怎樣生活?

同樣厭世的人也可以有不同的活法:消極地活還是積極地活,冒險地活還是保守地活。這是都是存有選擇空間的。

更何況,如果你真的討厭世界,為甚麼世界標籤厭世為不好的事,你也跟著默認這是不好的狀態呢?

| 彈性應對危機

保持彈性就唔代表一味屈服,唔係叫你試都未試就宣佈投降。而係抱有期望時候,都有做好心理準備,畢竟天氣隨時不似預期。

調整好思緒,盡力而爲。就算收穫未必可以即時見到或者唔明顯,但正因爲結果唔符合主流期望,呢段經歷先獨特!小編編好中意呢類經歷,老咗一定可以不停同人分享。

| 行動才是參與

網絡世界資訊泛濫,正面去看,想學識任何技能或理論,上網一查就可以有基本了解。甚至有咩人生抉擇要做,上網都會揾到一大堆建議,好多都有文有路。但正正因為網上面有好多看似正確嘅選擇,令人陷入一個「只係諗點做」嘅情況,唔會有實際行動。

好多所謂「你應該做的事」、「正確的方法」,反而可能成為你的框架,限制你去嘗試。你好驚出錯,所以在做任何事之前,都會先質疑,直到確保自己準備就緒,才真正去落手做——但邊有咁多get ready?

所以,想避免繼續厭世,先不要限制自己、否定自己。你要不停告誡自己:只要先試、先行動,先知道你做緊嘅嘢係咪一個正確嘅方向。當你一味接收其他人啲資訊,人地話俾你聽,乜嘢叫啱、乜嘢叫錯。你只會繼續厭世,因為你會睇唔到你未來會有幾多可能性。

咁實際有咩行動可以做呢?先同大家分享小編一啲平時會做嘅事,比較日常。唔好睇少呢啲小改變,可以潛移默化,令個人冇咁厭世架!

愈厭世愈快樂

小編很喜歡看厭世語錄和漫畫,喜歡詼諧的糖衣包裝著微澀的內容,中和一下。至於純粹的抱怨文,小編一般直接跳過,不想一起掉進負能量漩渦。還有太過浮誇的故事也很少看,總感覺距離很遠。
小編認爲可以用詼諧的語氣講出辛苦的煩惱,一種闊達。

清醒地尋找著生存方法,也是一種不服輸的力量。

欣賞小幸福

小確幸呢個詞語已經係上一個年代 (為咗唔好太顯老,所以小編換咗詞語扮係新嘅tag word:) )
有人覺得這是自我欺騙,喪失偉大意志。對不公的環境無法進行強力還擊,手段太軟綿。小確幸的確可以延伸至諸多政治學概念,或者物質符號的討論。但小編不想寫論文:)

我更欣賞日常生活的時刻,獲得快樂的次數多了,那不就很好了嗎。

小編係長氣鬼,仲有好多長期嘅建議想同各位分享,第三篇繼續!!!!

發表評論

%d 位部落客按了讚: