我老細的無理要求

我老細的無理要求

2020年因為疫情關係,不少打工仔都面臨減薪或者失業危機,本來仲有份工係身應該都要慶幸,但如果遇上一個無理嘅老細,你又會點睇呢?

今年一月初,係中國境內就有一份全網吐槽,爆火熱搜嘅聊天記錄,來自一位公司老闆同內部設計師,一段大大個黑人問號嘅交代工作對話。

事情的經過是這樣的:一位公司創始人,在公司的微信群向設計師員工派了一項工作:「今天出100張各種款式的小年圖,明天的早安圖50張,做出來發來群裡我們選」,要求設計師從年初一到年初八(注意八天都是公眾假期唷),每天出 100張圖,做不到就加班,直到做完為此,當設計師提出異議時,創始人仲嫌設計師話多,叫設計師應該趕緊做事。

唔知大家對於「1日內要出100張設計圖」有冇咩概念,舉幾個大家可能熟悉啲嘅例子:

  • 老師對學生:今日做完100份卷,效率低係你問題,你入學時就知要做卷。
  • 經理對銷售員:今日同我成交100個客戶,呢個係公司工作安排,做唔到就加班到做完為止。
  • 老闆對程式員:今日寫好一個app上架,唔可以有bug,我叫你做嘅嘢要準時完成。

一枚打工仔爬完文,睇晒成篇聊天記錄,得出以下結論:

  1. 從年初一到初八,事主每天工作 7小時,需要完成 100張圖,即平均每 3分鐘要完成一張設計圖
  2. 呢 3分鐘內,事主要要諗內容(1分鐘),起稿上色或者搵素材(1分鐘),加文字(1分鐘),仲有output(哎呀已經夠鐘!都仲未做 proofreading…)
  3. 如果做唔完,事主點算?創始人表示:設計師能力不足,效率過低,公司安排正常,事主可以加班

雖然設計行業加班是常態,但是尊重員工是必須要的;設計係一種創作,需要構思、資訊整理、配色排版、佈局草稿、線稿等,就算係網上搵 template 搵 stock-photo 可以快好多,一日最多都係做到十幾款圖,莫講過要原創設計,甚至係神級力作,無番十日八日,都未必出到初稿。


不過講來講去,都係老細嘅死亡對話出晒事(要句句都咁刺耳都唔係一件易事):

1. 工作需求唔清唔楚

100張圖,要咩風格,出咩內容,用途目的何在,完全唔講,只係不停叫人做做做,做一批作品出嚟俾人彈個體無完膚。其實設計師都想自己有靈魂,唔係做一個工廠流水線工人。

2. 不合理安排工作量 毫無時間規劃

就當老細真係可以百裡挑一睇得啱,咁另外 99張唔係浪費心機同時間嗎?辛苦還辛苦,但設計師都希望自己每一張作品都會受人尊重,願意自我要求去付出,但有幾多有心人會接受到無能領導的反復變更,以及自己的工作喺老細眼中一文不值。

3. 溝通方式同語氣非常差 唔尊重專業

「那是你的事」、「這裡不是收垃圾的」,有心嘅員工唔怕工作吃苦,但無人會忍受到精神上侮辱。只要換位思考,就知道工作不是賣身,就算再普通的人,都希望工作可以有丁點成就感或意義。

香港人真係對番工好盡責,工時之長可謂世界聞名,但若果面對「不可能的任務」,除咗公審老細同辭職,又係唔係冇嘢可以做呢?

新世代員工傾向「硬骨頭」,對於無法接受的任務,敢於反抗。所以奉勸各位老闆一句:「將心比己」!如果老細可以嘗試企係員工角度出發,係 work force 入面,可能就唔會多一位打工仔對工作失去熱誠喇!

發表評論

%d 位部落客按了讚: