打工仔必睇/聽系列:5首打工仔一定要聽嘅廣東歌

打工仔必睇/聽系列:5首打工仔一定要聽嘅廣東歌

返工塞住隻耳仔唔好?錯啦!外國人力資源公司Accountemps 指71%受訪者表示聽住歌做野,工作效率先會高。如果你間公司冇咁open俾你地想聽就聽,或者怕一個唔小心哼咗出聲,影響到人,不如返工前先聽下歌幫自己打氣,放咗工又用歌聲去安撫下自己,聽日又可以繼續有精神地返工喇!

| 俾啲掙扎系列 (AM)

1. 林奕匡 (Phil Lam) -一雙手

我知 一雙手 只要握成拳頭 能捱下去哪怕我 面容極蒼白 拒絕疲累/

返工唔會有老師同屋企人睇住,所有野都靠你一個人一雙手,去爭取去面對。好好活用佢地,先可以為自己換來兩餐溫飽。即使冇力氣撐住,你都要為自己的前途同將來繼續捱落去。加油!

2. RubberBand - 發現號

撞進了冰山 捲上了急灣 一秒從未想折返就望到了 就能望到了 終會踏足這峽灣/

呢一首歌可以話係經典中嘅經典,連一枚打工仔嘅老細都好鍾意聽!職場生活就好似坐喺一架船上面,不停航行又不停遇到難關。但你知你一放棄,一返轉頭,你所付出嘅一切都會化為烏有,所以你只有不停行,不停衝。你就會望到遠處嘅燈塔,可以上岸。

| 感慨成長系列(PM)

3. 許廷鏗 (Alfred Hui) - 重新長大

這世界多麼黑暗 誰獨自深深不忿人大了 成熟了 難道我能自製開心/

又到畢業季,又有一批批嘅新鮮人踏入社會。再冇校園同老師嘅護蔭,好多人都會發現現實世界嘅黑暗。面對住爾詐我虞嘅職場,只可以自己獨自唔開心/不忿,但成長路上只要遇到更多的情況,大個咗就會慢慢習慣。聽到呢到,你又想唔想長大?

4. 薛凱琪 (Fiona Sit) - 給十年後的我

你忘掉理想 只能忙於生活嗎別太遲 又十年後至想 快樂嗎/

為咗麵包而放棄愛情嘅人好多,但為咗麵包而放棄理想嘅人更多。寧願保住自己份穩定嘅工,都唔會出去闖蕩下,實現自己嘅夢想。人生有幾多個十年?

20-30歲,未有資本去闖
30-40歲,工作開始穩定,仲要計劃婚姻,
40-50歲,有埋小朋友,更如唔可以,萬一連累屋企就渣都冇得剩。
50-60歲,都準備退休啦,仲講咩理想。

但原來你的青春,精力全部花咗喺一啲唔開心嘅事上面。唔想後悔一生,就唔好被社會的主流價值觀同化,只為生計而放棄自己的夢想。趁後生,博一舖!

| 吐槽系列 (PM)

5. 農夫Fama – 偉大航道

當你正式上班 先知道乜野叫慘原來做功課好簡單 做人好難/

好多人都以為講起農夫,講起職場,一枚打工仔會推薦《日出而作》。錯!今次嘅《偉大航道》絕對會更吸引。歌詞好真實,好似有個前輩勸緊自己咁。歌詞有吐槽,有教導,不論係新鮮人定老海鮮,都會好有共鳴。

/想當你跌低過 挫敗過 有力再 去突破
路從來都係難行
但係無論幾難都好
我一定會係度陪你/

歌詞嘅第一人稱係一個過來人,佢經歷過校園生活,捱過職場歲月,最後到寫咗呢首歌。奉勸大家唔好再犯佢錯過嘅野,亦都唔好怕跌倒,爬得起就可以再去突破自己。

香港呢年發生太多事,可能今年都冇令自己開心過,但千祈唔好垂頭喪氣!香港人的歌聲,絕對可以為你帶來安慰。

發表評論

%d 位部落客按了讚: