職場小學問-如何有效say thank you

職場小學問-如何有效say thank you

唔知有冇人好怕係Office多謝人,因為覺得多此一舉。大家收得人工做嘢,幫下手就係份內事。費事講多錯多,結果無係過Office講聲多謝。

但其實一句多謝可以係一個好大嘅鼓勵,你的態度都會影響他人的態度。人地無收到你句多謝,可能自此唔願意同其他人講多謝。

| 點解唔講?

其實唔講Thank you嘅原因大多數都係怕人誤會。可能同左其中一個同事講,但又冇同另外一個同事講,驚令到其他人唔高興。或者本身關係唔係好close,突然爆一句Thank you,驚其他人會諗:自己係咪另有企圖。腦部大戰完一輪後都係決定唔講啦。

仲有一個原因係關於對老細講多謝,其他人會覺得你擦鞋。辦公室世界非常之複雜,本來只係表達感謝嘅一句,可能其他人冇講,而自己講咗就俾人排斥。只係簡單一句thank you,因為對象係老細,就等於擦鞋博上位。費事無事獻殷勤,最後都選擇沉默。

但明明係一個鼓勵、感激嘅說話,點解要背後諗咁多。其實不論對上司定係同事只要講得恰到好處,就冇問題!

| 對上司-要具體

先假設每一個向上司講多謝嘅人都係好誠懇,唔係諗住博上位去講。咁點樣講先可以撇除擦鞋嘅嫌疑呢?關鍵在於有冇具體地講清楚點解要多謝。

例如:

你比客鬧你提出嘅方案唔夠好,唔適合,上司就幫手講好說話,讚你其他地方做得好,幫你打好同客嘅關係,順利做到生意。你對以上嘅行為非常之感激,覺得上司真係是有心栽培自己,所以想多謝上司。

呢個時候千祈唔好長篇大論,用幾句解釋事件,再加一句多謝就足夠。唔需要買禮物,唔需要做過多嘅嘢,越簡短越好。具體俾老細知你好感激佢對你嘅好,點到即止就唔怕人地嘅閒言閒語!

| 對同事-要個人化

同同事講多謝,不外乎都係想同佢打好關係。上面都講到大家會覺得一齊為公司做嘢都係份內事,多謝其實唔講多謝都得。但有冇諗過,你應該具體針對特定事件講多謝。

例如:

其中一個同事用自己嘅人脈,幫你氹番掂個客,等你唔會得失個客。

你要多謝嘅位唔係佢令公司唔會失去呢一單生意,而係關於你自己。佢嘅行為令你唔會俾人鬧。你要講到呢件事佢唔係必須要做,但都願意幫手真係幫咗自己好多。同上面一樣唔一定需要禮物,簡單一句WhatsApp message或者一張memo紙去講多謝,其實都deliver到個message。

人越大越吝嗇去講任何一句說話,試吓簡單啲去睇每一個同事所講嘅多謝,可能冇你想像中咁多心機。

發表評論

%d 位部落客按了讚: