點解我日日反思都係好似無好過(下)

點解我日日反思都係好似無好過(下)

好多人反思完都係覺得現況無改善到,甚至越反思越痛苦,所以覺得反思根本就無用。但其實好多時候,只係大家反思形式唔到位。我哋最要明白,自我反省嘅核心目標,係透過有效地提升自己,唔係,而唔係自我安慰。

上一篇文章(【打工仔想講幾句 】點解我日日反思都係好似無好過(上))提到一般人最常見嘅反思流程係:

唔開心 –> 諗邊度出現問題—睇資料/心得 –> 發現問題 –> mark係planner提自己 –> 頭幾日做到 –> 完 –> 有日突然醒起 –> 唔開心–> 不斷循環。
上一篇主要分析反思初期常見嘅問題,今日講嘅3個重點就會圍繞之後行動嘅部分。

| 4. 不斷拖延擇日繼續

一枚打工仔都明返工真係好辛苦, 一收工只想訓覺,放假就想瘋狂娛樂,其他嘢唔好煩我啦。反思要消耗好多心力,收工要騰出時間做呢樣嘢真係好痛苦,但問題一日存在,佢依然會影響你嘅工作同埋生活,刺下刺下,個洞越嚟越深。你就算迴避,表面好似好開心,若無其事,但你根本唔滿意現狀,唔會真係可以自在地、輕鬆咁玩。即使辛苦,都要踏出第一步。好啦,決定要行動,但請你寫好計劃,加埋planb,例如遇到突發事件,個plan要點調整。相信小編,如果你唔寫定,到時schedule一變,甩track,你就會變返原狀。

「除非你願意並成功催眠自己現況好正常,否則你遲早會爆。」

| 5️. 你做好晒報告,清單超整齊

Okay,你好勁,respect。不過你可以試下唔只檢討過去,視野唔好放喺依家有無完成某個task咁簡單,而係將現況同未來做比較,例如如果我想幾歲完成邊個goal,宜家嘅我去到幾分之幾呢,繼續呢個節奏係咪真係可以準時完成目標呢。多問自己你想擁有點樣嘅人生?你人生嘅目的係點樣?唔好只係興奮於當刻的達標,人生嘅追求唔只合格與否。

「宜家生活有無見到你理想人生嘅可能性?」

| 6️. 你信念超級堅定

啲人成日話回歸初心,咁你可唔可以答到點解你有呢個信念呢?聽落好無聊,但時間一耐,人好易因為習慣而繼續行動,而唔係因為堅信某個信念而繼續行動。你問自己係咪仲記得「點解會有嗰個信念?」,「點理解嗰個信念?」,「行動係咪真係符合嗰個信念?」,「有無其他新信念/追求?」。你越相信,越重視嘅信念,你越要多懷疑。雖然話唔係有人批評,就代表你出現問題,但試下唔好即刻否定其他人嘅意見,真係思考下對方嘅意見係咪有可取之處。

「行到咁上下,都要回頭記返自己的初衷!」

講到尾,反思需要思考與行動結合,興奮與痛苦並存,如果缺乏任何一點,或者出現失衡,你都應該檢討下自己嘅反思習慣。
如何改善反思習慣

| 學習寫日記

反思需要實例進行分析。多數人只依賴自己的記憶,腦海裏天人交戰三百回合,到頭來連事件細節係咪真實都無法分辨。你嘅記憶力遠比你想象差,與其臨時絞盡腦汁,不如平時就做好記錄啦。你可能間中都會開下備忘錄,記錄下靈感,但一係零散,一係太流水賬,無重點。一枚打工仔建議你下載一些電子筆記程式,培養下寫每日記錄嘅習慣,將日記分好唔同板塊,每篇文章標嘅標題寫清楚關鍵詞。你未必有時間不斷反思,可能隔幾個禮拜,或者月計,翻看分好類嘅日記,你會更容易記得當時發生咩事,同埋集中真係要重點反思嘅部分。

| 閱讀書籍

反思遇到瓶頸,思考極都唔明,與其鑽牛角尖,不如睇多幾本書。睇書唔係叫你隨便睇,睇各行偉人嘅點樣思考問題,點解決問題。通過睇書跟隨巨人嘅思路,掌握多種思維模型,重塑自己嘅思維模式。除了睇同行領軍者嘅思維模型,可以睇埋其他行業偉人嘅思路,你可能會有唔同嘅發現。

| 制定並開始你的行動

上述都只係協助你發現問題。但發現問題只係前期工序,你要真係行動。行動先可以檢驗究竟想法係咪真係有效,需唔需要調整。而制定行動計劃,大家經常忽視呢個步驟:思考planb。首先,你要好仔細地寫每日行動計劃,可能以小時為單位,時間要控制得好精確,先可以確保自己無甩track。你要同時思考,萬一某個時段出現變數,可以點樣補償返或者點樣調整個時間表,唔好一有變動就不斷延期,延到2046。

發表評論

%d 位部落客按了讚: